T 088 - 1232 100
Cool Energy houdt zich koel met warmte:
In september 2013 is op Industriegebied InnoFase in Duiven een uniek project opgeleverd. Met behulp van de sorptietechnologie van het bedrijf SolabCool uit Duiven heeft E.nu een project opgeleverd dat restwarmte van AVR gebruikt om kantoren te koelen. Die restwarmte werd al gebruikt in het stadsverwarmingsnetwerk, maar kan nu ook in de zomer worden benut.
Jacob Brobbel nam namens E.nu plaats in het bouwteam. Brobbel: "Het is eigenlijk verbluffend eenvoudig, maar dat is het hem nu juist, kom er maar eens op. Dat is het avontuur van modern duurzaam innoveren: samen nieuwe dingen op het spoor komen, uitdenken en realiseren."
Brobbel benadrukt dat hedendaagse puzzels over complexe milieutechnologie juist thuishoren in een collectief. Brobbel: "Het is niet alleen verfrissend, maar ook verrassend effectief om alle kennis uit de keten paraat te hebben. Zulke complexe vraagstukken kun je niet over de spreekwoordelijke schutting gooien; dat in je eentje proberen uit te dokteren is niet meer van deze tijd."
Cultuurslag
Wat betreft Brobbel is de coöperatie een vorm van ondernemerschap waar Nederland behoefte aan heeft: "Samenwerken is de beste strategie als het om duurzaamheid gaat. Je laat het eigenbelang op korte termijn varen en ruilt dat in voor een gezamenlijk doel op de horizon. Dan zie je dat mensen in staat zijn om een probleem fundamenteel anders te benaderen. Vanuit het vertrouwen dat je dezelfde energie die je erin stopt, terugkrijgt van de ander. "
In de ervaring van Brobbel werkt het het beste wanneer de commerciële belangen zo lang mogelijk buiten de deur worden gehouden: "Dan gaan mensen, en zeker engineers, vaak vanzelf op zoek naar de beste oplossing. Ook dat is een kwestie van vertrouwen schenken. Maar een feit is dat financiële belangen al snel schadelijk zijn voor het proces."
Boeiend is dat de grootste uitdaging volgens Jacob Brobbel juist ligt in het organiseren. "Samenwerken is een intensief proces tussen mensen. Dat gaat over intuïtie, emotie, ego, energie. Dat kan bijzonder lonend zijn, maar vergt soms een ingrijpende cultuuromslag."
PROJECT DETAILS:
SolabCool levert door warmte aangedreven koeling voor woningen en gebouwen op basis van sorptietechnologie. Bij AVR vervangt de sorptiekoelmachine de bestaande compressiekoelmachines. Daarmee wordt niet alleen de energie-efficiency van de gebouwkoeling verbeterd, maar worden ook ozonbelastende koelmiddelen vervangen door water. Het SolabCool systeem heeft een vermogen van 15 kW en wordt aangesloten op het bestaande gebouwbeheerssysteem.
Oplossing voor warmteoverschot in de zomer
Het inzetten van restwarmte via een stadsverwarmingsnetwerk voor de verwarming van woningen en bedrijven is in de winter en in het voor- en najaar enorm energie-efficiënt. In de zomer ontstaat echter een probleem doordat het aanbod van warmte vele malen groter is dan de vraag. Het omzetten van restwarmte naar electra geeft een aanzienlijk rendementsverlies waardoor veel energie verloren gaat. Door de warmte in te zetten voor het koelen van gebouwen wordt een betere balans verkregen tussen vraag en aanbod.
Deelnemers Cool Energy consortium
Naast AVR, de Gemeente Duiven en SolabCool heeft ook Hollander Techniek een belangrijke rol gespeeld in het Cool Energy project. Als technisch integrator heeft Hollander Techniek onder meer de besturing voor het systeem gerealiseerd. Tijdens het project hebben de organisaties een consortium gevormd.
De leden van het Cool Energy consortium:
AVR Afvalverwerking BV: www.avr.nl
SolabCool BV: www.solabcool.com
Hollander Techniek: www.hollandertechniek.nl
Gemeente Duiven: www.duiven.nl
Het project is mede mogelijk gemaakt door een subsidie vanuit het programma Energie- en MilieuTechnologie (EMT) van de Provincie Gelderland: www.gelderland.nl
>>Verhaal 1
Revolutie aan de keukentafel>>Verhaal 2
Groene kameleon tussen grijs beton.>>Verhaal 3
Energiefabriek Apeldoorn>>Verhaal 4
Cool energy