T   088 - 1232 100

E   info @ e-nu.nl

Een kleine revolutie aan de keukentafel:

 

"Daag elkaar uit om de beste oplossing te vinden"

 

Wooneigenaar Pim van der Maden ontdekte wat er gebeurt als je om de tafel zit met een collectief van vakspecialisten, in plaats van tegenover één partij. "In anderhalf uur om de keukentafel hadden we samen meer bereikt dan ik in twee maanden heen-en-weer-mailen met aannemers en consultants."

 

De vraag was eenvoudig: "ik wilde de energierekening van mijn jaren zeventig woning halveren. Ik weet dat dit met de huidige technologieën en het gebruik van natuurlijke bronnen meer dan haalbaar is. Maar hoe? En hoe maak je dat betaalbaar? Kom daar maar eens uit in je eentje."

Na een aantal nachten op het internet en het doorwerken van vuistdikke offertes vol voorwaarden had Van der Maden er schoon genoeg van: "Ik wilde gewoon dat iemand met mij naar het hele plaatje keek. Maar dat leek onmogelijk. Meestal kwam het neer op een enkelvoudige oplossing, van zonnepaneel tot boiler, afhankelijk van waar het eigenbelang maar lag."

 

Opportunisme

Van der Maden benaderde via E.nu een bestaand collectief van een architect, adviseur en bouwbedrijf. "Ook voor mij was het wennen. In de woonmarkt wordt wantrouwen je tweede natuur. Alles dubbelchecken, want je weet hoe snel het kan oplopen."

Terwijl het collectief door het huis loopt en Van der Maden zijn leefpatroon en energiegebruik toelicht, stuit hij op een opvallend verschil: "Het ging heel vlot. De een begon, de ander nam over en de derde maakte een kanttekening, de eerste haakte daar weer op in. Zo ontstond er recht onder mijn neus al snel een plan op een schetsblok. Alle kritische noten die ik had, hadden ze zelf al meegenomen." 

Toen viel het kwartje: "Ze dagen elkaar eigenlijk vanzelf uit om op zoek te gaan naar het beste antwoord dat er op dat moment binnen die vier muren mogelijk is. Na al die maanden vechten met papierwerk, begon ik me bijna een opportunist te voelen."

 

Optelsom

Het resultaat is dat het huis nu bijna zelfvoorzienend is tegen de helft van de kosten die door andere bouwpartijen waren geoffreerd. "Met een bescheiden bouwkundige ingreep – wat heet, drie weken isoleren en verbouwen – is een klimaatsysteem geïnstalleerd dat gebruik maakt van zonne-energie en aardwarmte. Dat klinkt heftig, maar het was eigenlijk verrassend eenvoudig. De optelsom betaalt zich voor ons dubbel uit, gezien we behalve de energiehuishouding ook ons comfort hebben gerevolutioneerd."

MEER INSPIRERENDE VERHALEN

Tweet!

Volg ons op Twitter en blijf op de hoogte van ons nieuws.


 

MEER +