T   088 - 1232 100

E   info @ e-nu.nl

 Een groene kameleon tussen grijs beton

 

"Samenwerken moet je in het bloed zitten"

 

Op het Industriepark Kleefsewaard (IPKW) voltrekt zich een wonderlijke metamorfose. Onder de vlag van E.nu buigt een collectief van diverse clean tech specialisten zich over het energieneutraal maken van een industrieel terrein uit de eerste helft van de vorige eeuw. Grootste uitdaging: kosteneffectief bouwen met een groeimodel van 9.000 m2. 

 

Hoe maak je een ernergieneutrale ambitie waar, als je nog niet de huurders hebt om de investering rendabel te maken? Opdrachtgever Industriepark Kleefsewaard Arnhem, onderdeel van Schipper Bosch, verzamelde een flexibel bouwteam van E.nu om zich heen. Samen zorgen ze dat de technische en energetische ontwikkeling van het gebouw meegroeit met zijn bewoners. 

Arno Albers van Qinq Groep neemt deel aan het IPKW-collectief: "Het is een uniek groeimodel dat desinvesteringen voorkomt. Wij vormen een flexibel bouwteam dat bij wijze van spreken op afroep kan schakelen."

 

First things first

Boeiend is de verschuiving in prioriteiten in de samenwerking. Albers: "Als je vanuit een klassieke bril kijkt, zoek je het antwoord op vragen als: Wat spreek je financieel af? Hoeveel tijd kost het? Hoe voorkom je dat je partners met jouw idee aan de haal gaan? Interessant is dat in de praktijk deze vragen een ondergeschikte rol spelen. Bovenaan de lijst staan: hoe zorgen we dat de beste oplossing boven water komt? Hoe haal ik het beste naar boven in mijn partners? Hoe kan het efficiënter, eenvoudiger, slimmer."

 

Win-win

Hoe maak je de overstap van het wantrouwen dat zo diepgeworteld is in de bouwkolom, naar vertrouwen – de kwintessens van ketenintegratie? Het geheim van een goed team schuilt volgens Albers in het gedeelde belang. 

Arno Albers: "We wilden een elastisch concept neerzetten met groeiende synergievoordelen en besparingen. Dat zorgt voor een gezamenlijke focus bij alle schakels in de keten. Winst voor jou, betekent winst voor mij." 

Een gezamenlijk streven drijft de motor in het proces. "Kortere doorlooptijd, lagere faalkosten en tevreden klanten. De motor is natuurlijk de opdrachtgever. Die stuurt aan en moet weten op het juiste moment los te laten." 

Dat is ook de kunst. "Veel opdrachtgevers willen integraal bouwen, maar weten niet hoe ze de juiste vraag moeten stellen. Zij weten eenvoudigweg niet hoe zij de marktpartijen integraal moeten mobiliseren. Deskundig opdrachtgeverschap is op zichzelf onvoldoende. Beide zijden moeten het snappen en zich ernaar gedragen." 

 

"Een optelsom van disciplines heet nog geen ketenintegratie. Het is geen trucje, of oude economie in nieuwe zakken."

 

Aannemen of ondernemen

Samenwerken moet volgens Albers in het dna van de onderneming zitten: "Je kunt het niet half doen. Je moet kopje onder. Vasthouden aan oude structuren, je toko beschermen, je beste pokerface opzetten; allemaal heel menselijk, maar funest voor de netwerkmentaliteit."

"Om los te laten heb je moed nodig, de durf van het ondernemerschap. Het besef dat je soms een aantal stappen achteruit moet zetten, voordat je een sprong vooruit kunt maken."

 

http://www.qing.nl

http://www.ipkw.nl

www.schipperbosch.nl

 

 

PROJECT DETAILS:

Om de warmte- en koudevraag te reduceren zijn de open geveldelen voorzien van zonwerend tripple glas in koudebrugvrije aluminium kozijnen. Het dak en de vloer zijn geïsoleerd, maar de gevel is onaangeroerd. De vloeren zijn voorzien van vele kilometers kunststof leidingwerk waarmee de enorme betonnen massa wordt geactiveerd. 

De drijvende kracht achter het ventilatiesysteem is de thermische trek die tijdens een groot deel van het jaar ontstaat in een naastgelegen en lang ongebruikte schoorsteen. De verlichting is gebaseerd op een laag basisniveau en wordt op de werkplekken aangevuld met LED spots. 

Voor de energievoorziening is een groeiscenario ontwikkeld waarlangs het gebouw na verloop van tijd de status van energieneutraal bereikt zonder dat onderweg sprake is van desinvesteringen. Hierbij wordt dankbaar gebruik gemaakt van het aanwezige Rijnwaterdepot dat ervoor zorgt dat de WKO aanzienlijk kleiner kan worden uitgevoerd.

 

MEER INSPIRERENDE VERHALEN

Tweet!

Volg ons op Twitter en blijf op de hoogte van ons nieuws.


 

MEER +